Sikeresen lezajlott a Külgazdasági konferencia

2022. december 7-én került sor a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Társadalomtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének, most már hagyományosnak mondható éves külgazdasági konferenciájára, mely a pandémia után most indult újra.

Az eseményt Prof. Dr. Szuchy Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatási rektorhelyettese nyitotta meg köszöntőjével. Ezt követően a házigazda Becsey Zsolt, Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense az elmúlt három év főbb magyar külgazdasági trendjeit érintő előadását hallhatták a résztvevők. Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke és az MNB monetáris Tanácsának tagja tartott aktuális beszámolót a magyar monetáris politika regionális környezetéről, melyben kitért a magyar inflációs pálya magas voltának egyedi okaira és a jegybank erre adott válaszaira is. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, volt jegybankelnök és ipari miniszter a magyar makrogazdasági helyzetről adott átfogó képet regionális összehasonlításban, kitérve azokra az okokra is, melyek a magyar feldolgozóipar energia és importanyag igényének fajlagosan magas voltát jellemzik.

A konferencia második felében dr. Garai Péter, az Adria Port vezérigazgatója beszámolt a trieszti magyar állami kikötőhely vásárlás hátteréről és a megtérüléssel kapcsolatos aggódó kérdések közepette megerősítette, hogy a hamarosan induló beruházás, melynek bizonyos munkálatait - például a medermélyítést - az olasz kormány fogja végrehajtani. A magyar fejlesztés az egyre növekvő észak-adriai kikötői forgalomigény miatt hosszabb távon is megtérül, rendelkezni fog piaccal. Sass Magdolna, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének igazgatója beszámolt azokról a kutatásokról, melyek a magyar külgazdasági környezetről, a most alakuló nemzetközi láncok helyzetéről számolt be, különös tekintettel Kínának az ebben betöltött központi szerepére. Vakhal Péter, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet kutatási igazgatója felvázolta az elmúlt negyedszázad kapcsán régiónk és főleg Magyarország helyzetét globális értékláncokban, rávilágítva arra, hogy a hozzáadott érték létrán ebben nem igazán tudott sem Magyarország, sem közvetlen rendszerváltó szomszédai feljebb lépni.

A neves szakértői előadók bemutatója után a hallgatóság kérdéseket tehetett fel és kommentálta is a fontosabb megállapításokat.

A konferencia szakmai partnere a Magyar Közgazdasági Társaság, fő média partnere a Növekedés.hu szakmai hírportál volt. A kizárólag személyes megjelenéssel rendezett konferencián 50-55 fős hallgatóság volt jelen a magyar külgazdasági szakma jelenlegi és korábbi reprezentánsainak nagyszámú részvételével.

Becsey Zsolt

Meghívó
Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont