Alkotmányjogászok Vándorgyűlése és az Alkotmányjogot Oktatók Találkozója

A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete (HUN-REN TK JTI) és a Magyar Alkotmányjogászok Egyesülete (MAE) 2024. augusztus 29-én és 30-án karunk társszervezésével a Viola utcában megrendezte az Alkotmányjogászok Negyedik Országos Vándorgyűlését és egyben az Alkotmányjogot Oktatók Hetedik Találkozóját (ALKOT#7).

A kétnapos rendezvényt a házigazda szervező, Dr. habil. Köbel Szilvia egyetemi docens, intézetvezető, rektori főtanácsadó nyitotta meg. Ezt követően a három társszervező intézmény vezetője, Prof. Dr. Tóth J. Zoltán, a KRE/ÁJK dékánja, Prof. Dr. Gárdos-Orosz Fruzsina, a HUN-REN TK Jogtudományi Intézet igazgatója, valamint Prof. Dr. Smuk Péter, a Magyar Alkotmányjogászok Egyesületének elnöke köszöntötte a vándorgyűlés résztvevőit.

A Vándorgyűlés fő témája az Alkotmányértelmezés és alapjogvédelem: tartalmi, eljárási és intézményi kihívások volt. A program keretében négy fő napirendi pont szerepelt. Csütörtökön két vitára és a tanszékek bemutatkozására került sor. Az első vita témája az Alkotmányértelmezés, alapjogi bíráskodás volt, amelyet Prof. Dr. Gárdos-Orosz Fruzsina vezetett. Ezt követte az Alkotmányjogot oktató tanszékek bemutatkozása: Hogyan tanítunk alkotmányértelmezést, alapjogvédelmi dogmatikát címmel. Ennek keretében Dr. habil. Pozsár-Szentmiklóssy Zoltán (ELTE), Prof. Dr. Csink Lóránt és Dr. Pongó Tamás Ph.D. LL.M egyetemi adjunktus (SZTE), Prof. Dr. Halász Iván (NKE), Dr. Erdős Csaba PhD egyetemi docens (SZE), Dr. Hallók Tamás PhD egyetemi docens (ME), valamint Dr. habil. Köbel Szilvia egyetemi docens (KRE) mutatták be az Alkotmányjog oktatását. A tanszékek bemutatkozását Dr. habil. Köbel Szilvia moderálta. A második vita címe Az alapjogvédelem intézményeinek helyzete Magyarországon volt, amelyet Prof. Dr. Smuk Péter vezetett. Pénteken került sor (Szubsztantív) alapjogvédelmi sztenderdek a különleges jogrendben, a digitális forradalom után, a ma hírei és alapjogi problémái – elmélet és gyakorlat címmel a harmadik vitára, amelyet Prof. Dr. Csink Lóránt vezetett.

A kétnapos tanácskozást Prof. Dr. Gárdos-Orosz Fruzsina és Dr. habil. Köbel Szilvia zárták be.

Meghívó
Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont